Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: pets Категория: Хоби
Прочетен: 359772 Постинги: 13 Коментари: 69
Постинги в блога от Ноември, 2009 г.
image

image

image

image

image

image

image

image

image


Категория: Хоби
Прочетен: 12619 Коментари: 0 Гласове: 4
image

Микроскопична порода прасенца,които  раждат с големината на чаша за чай e новата мода "домашни любимци" във Великобритания. Прасенцата се раждат около 250гр. и са големи колкото голям грейпфрут, а цената им е цели Ј700. На две години са вече напълно пораснали и тежат завидните 25 - 30кг, а височината им достига дo 30 - 40см.

Грухащите питомници живеят около 18 години, не изискват много грижи, тихи са и са изненадващо чисти животинки. Изключително социални са, лесно се приучават да ползват определени места за тоалетна и какво остава да кажем за тях - отидете и си купете!!!

image

 

Категория: Хоби
Прочетен: 12582 Коментари: 1 Гласове: 3
image          image          image                      
image          image         

image          image          image          image

image          image

image          image

image          image

image         image

image          image

image          image

image

image     image
Категория: Хоби
Прочетен: 13623 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 10.11.2009 20:00
Искате пухкав и мнооогоооо космат домашен любимец? Изберете си от породите, описани по-долу:

Бирманска котка

image

Получена е във Франция чрез кръстосване на едрата кхмерска дългокосместа котка със сиамската късокосместа котка, при което е получена изключително красива порода котки. Характеризира се с полу-дълга мека копринена космена покривка. Най-типичният цвят на косъма на тялото е млечнокафяв, а главата, опашката и краката са шоколадовокафяви, както при сиамската котка. Отличават се с голяма устойчивост и добро здраве.

Шотландска /Китайска/ клепоуха котка

image

Разпространена е най-вече в Китай. Тя е дългокосместа, едра, с масивна тежка глава и малко, плътно прилягащи към главата висящи уши. На цвят откъм гърба, главата, краката и горната част на опашката са светлокафявочервеникави, а гръдната и коремна област, както и долната част на опашката са бели.

Ангорска котка

image

Спорен е въпросът за техния произход. Според едни тя е мутантна форма на обикновената европейска късокосместа котка. Според други ангорската котка произлиза от областта Ангора в Турция, а според трети - от манула - дивата котка на Средна и Югозападна Азия.
Ангорските котки са по-ниски, отколкото късокосместите, и са с по-дълго тяло. Главата е относително малка със закръглена форма. Ушите са малки, широко поставени, със закръглени краища, като основата им е покрита с косми. Очите са големи с кръгла форма, изпъкнали и хоризонтално поставени.
На лицевата страна на главата косъмът е къс. На скулите и зад ушите - дълъг, като образува стърчащи встрани бакенбарди. Козината на тялото е дълга, мека като коприна. Предните части на краката са покрити с къси косми, задните - с дълги, образуващи на предните крака кичурчета косми, а на задните - "гащички". Опашката е покрита с дълга мека козина. Характерно оцветяване на ангорската котка е бяло или пепелявовосивкаво с разно оттенъци, а също ръждивокафяво и черно. Тези котки са по-лениви и по-малко подвижни. Изискват много грижи за поддръжка на козината им, особено в периода на смяната на козината. Тогава е нужно внимателно да се разресват. По принцип ангорските котки са доста изнежени.

Персийска котка

image

Известна е още под названието азиатска и ангорска. За пръв път е експортирана от Европа преди около 400 години. От Италия тя е пренесена с персийските кораби в Астрахан, където се е размножила и в чист вид, и в кръстоски. Оттам е пренесена в Северозападна Русия. Характерни външни признаци на тази порода са голямата широка глава, късият и широк сплескан нос, малките, широко разположени уши със снопчета дълги косми накрая. Тялото е покрито от много дълга, нежна, копринена, гъста козина. Персийските котки се срещат в няколко цвята - сребристобели, светлокафявочервеникави /рижи/ и др. Котките от тази порода са много изнежени и изискват внимателно отглеждане.

Бухарска котка

Среща се в югоизточната част на Русия. Тя е разновидност на ангорската и е близка по форма и характер на козината и, но е по-дребна и лека. На цвят биват едноцветни (бели, сиви), но се срещат и пъстри с петниста окраска.

Сибирска котка

image

Много прилича на късокосместата тигрова котка, но е с по-грубо телосложение, по-дебело тяло и по-къса и дебела опашка. Характерно за тази порода е, че на главата космите са по-къси, а по тялото са силно развити, по-дълги и груби и не прилепват  гладко по тялото, а козината стърчи като настръхнала. Тези котки са невзискателни и устойчиви на неблагоприятни въздействия.

Категория: Хоби
Прочетен: 44240 Коментари: 20 Гласове: 7
Не искате дълги котешки косми у дома? Изберете си късокосмест мъркащ домашен любимец от следните породи:

Късокосместа европейска тигрова

image

Разпространена е в цяла Европа и някои страни на Азия. Характеризира се с големи размери, ловкост и строен силует. Ушите им са относително високи, със заострени краища. Козината е гъста, права и плътно прилепваща, а опашката им е доста дълга. Въпреки че са топлолюбиви, те понасят и студове /например безпризорните котки/. Окраската им е много разнообразна, преобладават белите със сиви, черни и кафяви тигрови петна с много разновидности, има и едноцветни - черни, ръждиви, червеникави, бели.

Късокосместа европейска мраморирана

Разпространенина е из цяла Европа. Прилича много на тигровата по конструкция, но е с по-заоблено тяло и по-къси опашка и уши. Срещат се трицветни и четирицветни (бяло-ръждиво-сиво-черни), при което всички тези цветове са разположени безсистемно по цялото тяло, често наслоени един върху друг.

Северноевропейска късокосместа

Разпространена е в северните райони на Европа. Тя е с по-големи размери, с масивен скелет, с широка скулеста глава. Окраската в коремната, гръдната и тазовата област е бяла, а по главата, гърба и опашката е светлосива с тигрови, тъмни ивици. 

Китайска безкосмена котка

image

Разпространена е в Китай, тя е мутантна котка без козина. Трудно се размножават, поради което са рядкост.

Абисинска котка

image

Предполага се, че произхожда от дивата нубийска котка. Освен в Африка тези котки са разпространени и в Северна Европа. Те са красиви, с преливащи тонове от сребристо до светлокафяво, без тигрова окраска. Имат елегантна конструкция на тялото.

Безопашата котка

image

Разпространена е на неголемия британски остров мен, разположен в Ирландско море, и в английската провинция Корнуел, но се смята, че произхожда от Япония, Китай и Малая. Тези котки са без опашка, късокосмести, сребристосветли или тъмно сиви, понякога с напречнипрепаски на райета и свтло подбрадие. Те не се боят от водата, добре плуват и ловко хващат риба. Задните и крака са по-дълги, което я прави ловък катерач по дърветата при преследване на птички.

Сиамска котка

image

Това е най-красивата порода котки с ярко изразени характерни признаци и оригинална окраска. Симаската котка произхожда от Южна Азия (Тайланд, Малая), откъдето е пренесена вув Франция, а по-късно из целия свят. Сиамските котета се раждат напълно бели с червеникави очи. С възрастта у тях се появява окраска, като космената покривка на тялото става сребристосива или светложълта, главата, краката и опашката се обагрят в черно или тъмнокафяво, а очите добиват син цвят. Срещат се 2 разновидности на сиамската котка - късокосместа (най-разпространена) и дългокосместа (кхмерска сиамска котка).

Категория: Хоби
Прочетен: 69946 Коментари: 43 Гласове: 5
Последна промяна: 08.11.2009 01:01

image


Собствениците на котки
понякога не се и опитват да ги обучават, най-вече заради характера им. Обучението им, обаче, е не само възможно, но и препоръчително....особено за семейното спокойствие. Има няколко техники, които могат да се използват, без да се нервирате взаимно с пухкавия домашен любимец.

Най - добрият начин да приучите котката си на добри обноски е да се опитате да разберете природата и инстинктите и. Повечето котки са интелигентни създания, които реагират бурно на обкръжаващата ги среда. Това до някъде се дължи на характера им и на инстинктите за оцеляване с които са се родили. Те са много чувствителни към миризми, звуци и изобщо към всичко, което ги заобикаля. Но може да използвате тази им черта от характера в своя полза.

Едно от нещата на които собствениците искат да научат питомниците е да използват котешка тоалетна. Много хора успяват да научат котките си да използват сифона в банята и дори тоалетната чиния, но котешката тоалетна е най-близко до нуждите им да заравят „нещата” си, като по този начин в естествена среда не оставят миризма след себе си. Първата стъпка е да се уверим, че сме създали подходящо място за целта. Какво означава това? Това означава мястото да е чисто, уединено и лесно достъпно. Следващата стъпка е да „запознаем” котешката тоалетна със самия котарак....няколко пъти. Това ще им помогне да свикнат, но ако все пак отначало не я използват – не им се карайте! Просто съберете „боклука” и го поставете на точното място. Това ще подскаже на домашния любимец, че това е мястото, което трябва да ползват за нуждите си.

Още едно нещо на което можете да обучите котката си е да не си остри ноктите във вашите мебели. Котките много се впечатляват от миризми, особено от такива, които ги карат да си подострят ноктите точно там. Ако поставите на мястото ароматизатор с мирис на цитрусови плодове или colocynth (вид краставица), то вие със сигурност ще прогоните любимеца си и неговия маникюр оттам.

Един от основните проблеми с които се сблъскваме е присъствието на любимата котка върху необичайни места – на масата, на кухненския плот и т.н. Този проблем е най-лесния за разрешаване - бум! фрас! тряс! дан! е успешната формула J Просто сложете нещо на мястото, което при появата на котката ще издаде ужасяващ за тях звук. Е, повече няма да повтори, в това бъдете сигурни! Не само, че ще откажете мяукащото същество от този порочен навик, но и ще и помогнете да разбере, че има места забранени за нея.

Все повече добива популярност метода, известен като clicker training. Ако разполагате с дребни, вредни удоволствия като котешки бисквити и си намислите характерен звук /подсвирване с уста, щракване с пръсти/ вие ще можете да дресирате котката си на дребни, но весели трикове. Например да сяда или ляга, да повдига предните си лапи или на други лесни за изпълнение действия.  След номера им дайте бисквитка и направете този clicker training приятно забавление за вас и вашия мъркащ приятел. Този метод може да се използва и при наплашени или агресивни по природа котки.

Да познаваме котешката природа, навици и поведение е първата и най-важна стъпка в общуването ни с тези мили създания. Така ние ще избегнем много неприятни и стресови ситуации както за котката ни, така и за нас. Когато знаете правилните методи, приучването на домашния любимец към основните правила в къщата ви ще се превърне във весело и забавно приключение.

 

 


Категория: Хоби
Прочетен: 14491 Коментари: 2 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: pets
Категория: Хоби
Прочетен: 359772
Постинги: 13
Коментари: 69
Гласове: 60
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30